torsdag 4 mars 2010

Rätt 1 av 50 - Gulaschsoppa

Det är den 4 mars och jag har nu gjort de två första rätterna från grunden. Jag har varit lite för lat för att uppdatera emellan rätterna, så båda publiceras nu efter varandra. Den första är alltså den gamla goda gulaschsoppan, som jag har gjort ett antal gånger under det senaste året. Jag är lite osäker på vilket format jag ska hålla mig till i presentationen av rätterna, men det får bli som det kan...

Jag har använt:
1 lök
1 paprika
5 potatisar
3 morötter
5 tomater
500g grytbitar av gris





Man brukar vad jag vet inte ha morötter i gulaschsoppa, men eftersom jag hade dem hemma kändes det dumt att inte slänga i dem. Dessutom utgår de flesta recepten ifrån färdig tomatkross och tomatpuré, vilket naturligtvis inte lämpar sig då jag vill göra allting själv.

Först skall tomaterna flås. Detta görs genom att man gör ett litet kryss i skalet överst på dem med en kniv och sedan lägger dem i kokande vatten i en minut (skållar dem). Sedan går skalet lätt att dra av. Därefter delas tomaterna i halvor kärnorna tas bort. Sedan hackas tomaterna.

Nästa steg är att fräsa lök och tomater i smör och lite kryddor. Jag har använt svartpeppar, timjan, chilipulver och salt. Det viktigaste tycker jag är att kryddorna passar till tomatspadet. När det fått fräsa någon minut och löken fått lite färg häller man över vatten. Kastrullen skall bli ungefär halvfull.

När vattnet kokat upp tillsätter man potatis och morot i mindre bitar. Efter ca. 10 minuter kan fläsket skäras i mindre bitar och läggas i. Efter ytterligare 10 minuter tillsätts paprikan, som får koka ungefär 5 minuter. Sedan är det bara att smaka och se till så att potatisen är tillräckligt mjuk!

Soppan smakade fint, men det hade nog varit bäst om jag hade haft en buljong från tidigare att tillsätta för att få ännu mera smak. Samtidigt gör tomaterna spadet tjockt och smakrikt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar