söndag 7 mars 2010

Rätt 5 av 50 - Pasta bolognese



Då var det söndag och matlagningen fortsätter! Jag kan glatt berätta att jag ligger före tidsplanen så här långt. Idag gjorde jag pasta bolognese på lite av den pasta som jag bakade och torkade i fredags. Eftersom tomatkross och tomatpuré inte tolereras i mitt kök var jag tvungen att börja med att koka en tomatsås på färska tomater.

En lämplig mängd tomater skalas genom att man häller kokande vatten över dem och sedan låter dem ligga i vattnet i ett par minuter. Därefter går skalen lätt att avlägsna. Den här gången behöll jag kärnorna i tomaterna för att inte förlora för mycket av köttet i mitten vid en urgröpning. Jag lät tomaterna koka i någon deciliter vatten tills det hela blev en jämn och fin tomatsås. Bilden är från början av kokningen.




Medan tomaterna kokade gjorde jag en vanlig bas till köttfärssås. Lök, vitlök, kryddor och köttfärs steks i olja tills färsen och löken fått önskad färg. Därefter tillsatte jag tomatsåsen och lät allting koka ihop en stund för att låta smakerna beblandas. På slutet lade jag också i en matsked creme fraiche för att göra såsen lite mer krämig.



Svårare än så är det inte. Även för den som inte orkar baka pasta själv rekommenderar jag att använda färska tomater! Det tar bara 10-15 minuter längre tid och ger en rikare och fylligare smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar