Degen görs genom att man knådar ihop en halv liter vatten med ca. 9 dl rögmjöl och 3 dl vetemjöl. Vidare lägger man ca. en tsk salt och 100 gram smör i degen. Sedan är det bara att kavla ut degen så att den är ca. en cm tjock. Därefter läggs helt enkelt fisk och fläsk mitt på degen, vars kanter sedan vänds upp så att man kan forma en limpa. Om man använder små fiskar som siklöja (mujka) eller abborre kan man ha hela fiskar i kalakukkon, då den långa tiden i ugnen gör alla ben och skinnet alldeles mjukt. Jag filéade min öring precis som jag gjorde till fisksoppan och skar sedan filéerna med skinn och allt i lite mindre bitar. När man lägger på fisk och fläsk kan man med fördel salta lite emellan lagren.


Sedan bakas kalakukkon i ugnen. Först utan folie i 250 grader i ca. 45 minuter. När brödet har fått fin färg lägger man in hela paketet i aluminiumfolie, för att sedan låta fisken och fläsket långsamt tillredas i 125 grader under 4-6 timmar. Därefter är det bara att öppna kalakukkon och skära åt sig lite bröd och ösa upp lite fisk och fläsk!


Rätten äts med lite smör till. Jag blev överraskad av hur mjukt och fint allt blev inne i brödet! Fläsket och fisken skar sig inte alls som jag hade förväntat mig. Det var nästan som om fläsket hade tagit åt sig fisksmaken. Definitivt värt att prova ute i stugorna!
Undrar hur man gjorde innan det fanns aluminiumfolie? Har en känsla att det inte var tillgängligt när denna rätt uppfanns 😉
SvaraRadera