onsdag 10 mars 2010

Rätt 7 av 50 - Falafel med tomatsås och stekt potatis

Jag börjar få upp takten på allvar nu. Idag blev det en variant av falafel med tomatsås på färska tomater och stekt potatis. Falafeln friteras ofta, men av lätt insedda skäl skulle det ha blivit lite för komplicerat för mig, så jag stekte bullarna. Man har också i allmänhet i något grönt, som t.ex. persilja, men jag är inte så förtjust i den kombinationen, så mitt recept innehåller inget sådant. Låt oss börja med det enkla.

Tomatsåsen görs genom att man flår tomaterna (se rätt 5), hackar dem grovt och sedan kokar dem i en skvätt vatten med salt, kryddor och lök. Jag använde rosmarin, timjan och cayennepeppar. Såsen får gärna koka länge, så att tomatbitarna blir alldeles mjuka. Potatisen skar jag i tunna skivor som jag först kokade några minuter och sedan stekte i olja, salt och svartpeppar.


Så till det viktiga - falafeln. Till massan behövs:

Kikärter
Olja
Vitlök
Gullök
Cayennepeppar
Salt

Det finns naturligtvis en massa olika sätt att göra falafel, men det här är ett väldigt enkelt sätt med de viktigaste ingredienserna. Kikärterna blötläggs i ett dygn innan man kan börja. Sedan läggs alla ingredienser i en skål (vitlöken och gullöken hackas fint). Därefter skall det hela göras till en nästan slät massa. Jag använde mig av stavmixer, men det går bra att mosa massan med vilket trubbigt föremål som helst.


Sedan formas massan till små bullar som steks i olja.



Gott är det!

1 kommentar:

  1. Mums! Tacksam för receptet, hade just tänkt försöka åstadkomma några bullar i veckan som kommer.
    /Malin

    SvaraRadera