måndag 22 mars 2010

Rätt 10 av 50 - Panerad röding med hollandaisesås

I fredags gjorde jag stekt röding med hollandaisesås. Det roliga i den här rätten är såsen, men låt oss börja med fisken. Först ska filéerna paneras. Hur man gör beror på hur tjock man vill att paneringen blir. Om man vill ha en lite tunnare panering kan man bara vända filéerna i ströbröd och lite vetemjöl. För att få en lite tjockare panering vände jag dem först i vetemjöl, sen i äggvita och till sist i ströbröd. Att göra panerad fisk med hollandaisesås är praktiskt, eftersom man behöver äggula till såsen. Sedan steks filéerna ett par minuter på var sida på hög värme i smör.



Hollandaisesåsen är en av de lite mer tekniskt krävande såserna. Först skall (i mitt fall två) äggulor vispas i en mindre kastrull som läggs i en större kastrull med sjudande vatten i. När gulan börjar tjockna lite droppar man sakta i en generös mängd smält smör i gulan medan man fortsätter vispa. Sedan är det bara att krydda såsen med cayennepeppar (som alltid används i hollandaise) och eventuellt salta lite.


Till fisken och såsen äter jag klyftpotatis, som jag gör genom att koka potatisklyftor några minuter, vända dem i smält smör och slutligen tillreda dem i ugnen i 220 grader i ca. 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar