fredag 2 april 2010

Rätt 16 av 50 - Gravad lax med gräddfilssås

Att grava lax själv är inte alls särskilt svårt, till skillnad från vad man skulle kunna tro. Det går till så att man tar två lika stora bitar fisk (två filéer är bäst, om man vill ha så mycket) med skinnet kvar. Sedan blandar man lika mycket salt och socker och lite vitpeppar. Blandningen gnids in i köttet med lite vatten, så att den börjar vätska sig. Sedan lägger man de två bitarna med köttsidorna mot varande och lite dill emellan i en plastpåse. Plastpåsen tillsluts väl och läggs på ett fat i kylen i två dygn. Vänd på fisken 2-3 gånger om dagen.



När laxen är gravad är det bara att skära upp den i tunna skivor. Till gravad lax äter jag helst kokt potatis och en gräddfilssås som består av gräddfil, lite dill, svartpeppar och rosmarin. Citron till är naturligtvis ett måste.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar