lördag 17 april 2010

Rätt 17 av 50 - Pasta med lax i apelsinsås

Efter en längre period utan dator har jag återigen möjlighet att uppdatera lite mer frekvent. Den sjuttonde rätten i ordningen är en laxsås med apelsinsmak som jag blandar med hembakt pasta (se tidigare beskrivning). Eftersom jag behövde grönsaksbuljong till såsen började jag med att koka en sådan. I mitt kylskåp fanns lite halvtorr purjolök och onödigt många morötter, så det fick bli basen för buljongen.



Såsen görs genom att man fräser lite cayennepeppar och exempelvis rosmarin i smör. Sedan tillsätter man grönsaksbuljongen och låter det hela koka upp. När man har lämplig mängd vätska blandar man i så mycket creme fraiche att såsen tjocknar lite. Till sist pressas en halv apelsin och eventuellt lite citron i såsen. Samtidigt som såsen tillreds skall tärningar av färsk lax brynas lite lätt i en panna. Det är viktigt att inte steka tärningarna för länge, så att konsistensen inte blir tråkig.


Den här rätten var en av de absolut godaste hittils!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar